ColorfulHR Logo
INCEARCA GRATUIT
HR CEO manageri

Bugetul de recrutare – ce este, cum se stabileste, de ce sa tii cont

de Colorful.hr | March 23, 2021

Recrutarea personalului trebuie considerata ca fiind una dintre cele mai importante investitii, pentru ca este demersul ce implica gasirea celei mai valoroase resurse: omul competent, care sa performeze intr-un anumit post. 

Ce este bugetul de recrutare

Bugetul de recrutare reprezinta o estimare a costurilor pe care le implica atragerea de noi angajati si se stabileste anual. In mod evident, valoarea acestuia depinde, in principal, de profilul activitatii, de fluctuatia de personal si de nivelul de pregatire pe care trebuie sa-l aiba potentialii angajati. Bugetul include, de asemenea, costurile legate de serviciile oferite de bursele de locuri de munca si agentiile independente de recrutare, fiind parte din bugetul alocat resurselor umane

Stabilirea acestui buget se face, de regula, plecand de la provocarile pe care departamentul de resurse umane le-a avut de gestionat in perioada anterioara, dar trebuie luate in calcul si situatiile exceptionale. Evenimentele complexe, generate de pandemia de COVID 19 din 2020, dar si repercusiunile acesteia in 2021 si, probabil, 2022, de exemplu, nu au fost anticipate la dimensiunea corecta, dar aceasta reprezinta un tip de situatie care influenteaza modul in care trebuie evaluat bugetul de recrutare, pentru a face fata evenimentelor neasteptate, cu efect pe piata muncii si, implicit, in procesul de recrutare. 

Un buget de recrutare bine planificat poate sa fie garantia succesului. La fel de bine, evaluarea incorecta a necesarului poate duce la sincope in activitate si la pierderi.

Calcularea bugetului de recrutare

Cum se stabileste un buget de recrutare corect

Una dintre abordarile comune, pentru stabilirea unui buget de recrutare realist, este un indicator folosit de angajatori, care se refera la valoarea medie a costurilor de angajare. Este vorba despre suma medie necesara pentru gasirea angajatului potrivit care sa ocupe un post vacant, calculata ca fiind raportul dintre suma costurilor interne de recrutare si a costurilor externe de recrutare, la numarul total de angajari efectuate intr-o perioada anterioara.

La acest cost per recrutare se adauga costurile interne. Acestea reprezinta salariile echipei de recrutare, costul echivalent timpului petrecut de alti membri ai echipei la procesul de recrutare (de exemplu, directorul sau seful unui departament care participa la interviurile de angajare), dar si costurile externe cumulate. Acestea din urma sunt reprezentate de plata serviciilor unor companii de recrutare independente sau din alte tari, costurile de publicitate pentru promovarea anunturilor de recrutare, dar si bugetul alocat pentru definirea unui brand vizibil al angajatorului. 

Trebuie luate in calcul si costul total al testelor pentru candidati, inclusiv cele psihologice si de aptitudini, daca acestea sunt necesare sau sunt considerate utile de angajator, testele medicale, dar si bugetul necesar verificarilor ulterioare pentru viitorii potentiali angajati. La toate acestea se pot adauga costuri neprevazute, care pot sa apara in functie de evenimente sau situatii speciale, care trebuie solutionate. 

O alta serie de criterii se refera la dimensiunea companiei, la ritmul mediu al fluctuatiei de personal si la nevoia de angajare de forta de munca, precum si la nivelul de pregatire al angajatilor. 

Un alt capitol care trebuie luat in calcul, la stabilirea unui buget de recrutare, sunt asa numitele costuri de onboarding, respectiv cheltuiala facuta de angajator pentru instruirea si perfectionarea unui nou angajat, de la training-ul pe care acesta trebuie sa-l parcurga, pana la procedurile tehnologice pe care este necesar sa le asimileze. Indiferent cine se ocupa de noul angajat, pentru a se integra profesional, acesta implica anumite costuri. La aceasta se adauga si perioada de acomodare si de formare profesionala la noul loc de munca pentru angajat, in care performanta acestuia nu atinge nivelul asteptat, fapt care implica, de asemenea, o serie de pierderi, dificil de calculat si de estimat. 

Nu in ultimul rand, trebuie luate in calcul profesionalismul echipei de recrutare, modul in care se face recrutarea, timpul necesar pentru angajarea unui nou salariat, de la eliberarea sau crearea unui post pana la semnarea contractului de munca si serviciile oferite de firma de recrutare independenta, daca se alege o astfel de varainta. Toate acestea, in conditiile in care angajarea unei persoane potrivite este o sursa certa de plus valoare, iar un angajat care se dovedeste incompatibil, ineficient ori nepotrivit poate provoca pierderi importante, de la lipsa de productivitate si incapacitatea de integrare cu restul echipei, pana la reluarea procesului de recrutare si plata unor salarii compensatorii pentru angajatul disponibilizat. 

Trucuri pentru a stabili un buget de recrutare

Recrutarea personalului competent este esentiala pentru succesul oricarei activitati economice.  Identificarea nevoilor afacerii si determinarea bugetului necesar pentru politica de recrutare reprezinta o aboradare relativ dificila, pentru ca totul se bazeaza pe anticipare si pe un numar foarte mare de elemente variabile. Dimensiunea companiei, alocarile bugetare, numarul de angajari necesare, taxele de recrutare, costurile fixe si costul direct al angajarii sunt doar cateva dintre aceste variabile. 

Scopul oricarui departament de resurse umane este acela de a reduce costurile si de a face procesul de recrutare mai eficient si adaptat nevoilor reale ale companiei, ceea ce implica o planificare corecta, existand cativa pasi care pot contribui la aceasta. 

  1. Analiza costurilor de recrutare anterioare, inclusiv a celor neprevazute. Analiza bugetelor care s-au dovedit eficiente si pliate pe realitate. 
  2. Calcularea bugetului de recrutare, raportat la numarul de angajati noi care ar putea fi necesari, in cursul anului viitor. Trebuie luat in calcul faptul ca acest buget de recrutare poate avea impact asupra costului pe numarul de angajati si poate varia in functie de structura afacerii. 
  3. Evaluarea costului pentru fiecare angajat nou, estimarea costurilor anuale sau trimestriale, in cazul activitatilor sezoniere, de exemplu. 
  4. Evaluarea evenimentelor de tipul burselor de locuri de munca la care compania este interesata sa participe. 
  5. Raportul dintre frecventa nevoii de angajare si a angajarilor efective, dar si raportul dintre costurile unui proces de recrutare continua, comparativ cu cel al unei recrutari in functie de necesitati. 

Stabilirea bugetului de recrutare

Cum reduci sumele alocate bugetului de recrutare

Chiar daca nu se urmareste in mod expres o reducere a bugetelor alocate departamentului de resurse umane, destinat recrutarii de personal, eficientizarea costurilor este o strategie necesara pe care o aplica orice companie, indiferent de anvergura ei. Iar o eficientizare corecta a bugetului alocat duce, inevitabil, la o reducere a acestuia. O strategie in mai multi pasi ar putea fi aceasta: 

  1. Maximizarea prezentei in mediul virtual a companiei, indiferent de dimensiunea acesteia. Managementul digital are un rol esential, pentru ca este modalitatea cea mai simpla si cea mai eficienta prin care se poate mentine o relatie intre o companie si clientela, dar si cu potentialii viitori angajati, fiind o cale foarte avantajoasa de creare si mentinere a unui brand activ. Un site, pagini oficiale in media sociala, recenziile si articolele in mass- media sunt modalitati prin care se atrage atentia asupra unei companii sau activitati economice si pot duce la reducerea cheltuielilor de angajare.
  2. Utilizarea aplicatiilor care eficientizeaza activitatea in domeniul resurselor umane.
  3. La angajarea de noi salariati, criteriul principal trebuie sa fie calitatea acestora, nu numarul angajatilor nou recrutati. Angajarea unor persoane calificate poate costa mai putin decat cea a unora neexperimentate. 
  4. Calitatea profesionala este esentiala, dar, uneori, poate sa fie mai eficienta angajarea unor persoane care pot fi instruite si perfectionate, astfel incat sa faca fata cu succes la cerintele precise ale companiei. Aceasta abordare este eficienta pentru munca in echipa si dinamica firmei.
  5. Stabilirea unor criterii de recrutare extrem de precise si selectia personalului in etape care sa includa preselectie si evaluare sau, in functie de domeniul de activitate, recrutare pe baza de cunostinte si abilitati. Interviurile comportamentale, chiar daca implica unele costuri si mai mult timp, sunt mai eficiente si aduc angajati capabili si competenti.
  6. Reducerea necesarului de noi angajati prin imbunatatirea mediului de lucru, fidelizarea angajatilor, imbunatatirea productivitatii (prin tehnologizare, automatizare, digitalizare), sporirea, in randul angajatilor, a sentimentului de siguranta pentru locul de munca.
  7. Disponibilitatea pentru angajare a personalului calificat, competent, chiar daca nu exista locuri de munca libere sau o actiune de recrutare in curs. 

Stabilirea bugetului de recrutare are criterii variabile, in functie de fiecare societate comerciala in parte, raportat la profilul de activitate a acesteia si la strategia de evolutie pe care aceasta o urmareste. 

 Sursa Foto: Unsplash.com

Fii la curent cu ultimele noutati in Business si HR!

Daca esti antreprenor, manager sau specialist HR, nu trebuie sa ratezi cele mai utile informatii pentru a creste o echipa productiva si multumita!

Daca ti-a placut articolul, lasa-ne o parere.
Average rating: 3.67

Colorful.hr

colorful.hr este un blog de resurse umane care prezinta cele mai noi informatii din domeniul HR si care documenteaza provocarile si tendintele din industrie. Continutul de pe colorful.hr este actualizat saptamanal si abordeaza subiecte de interes pentru profesionistii HR, manageri si CEO, dar si pentru angajati sau cei pasionati de domeniul resurselor umane.
Daca vrei sa fii la curent cu noutatile din domeniul resurselor umane sau daca vrei sa primesti invitatii la webinariile de HR si de legislatie pe care le organizam, aboneaza-te la newsletterul colorful.hr

Descopera colorful.hr

Software in Cloud pentru un HR inteligent

  • Salarizare: soft calcul salarii, Revisal automat
  • Pontaj electronic si gestiune concedii
  • Administrare de personal
  • Rapoarte si statistici HR
  • Dosarul electronic al angajatului
  • Recrutare angajati si management personal
Vezi detalii
Articole Similare

RECOMANDARE

Webinar Legislație

Află cum poți simplifica procesele de resurse umane, repetitive și consumatoare de timp folosind tehnologia. Experți în resurse umane și legislație vin cu cele mai bune sfaturi.

Vezi detalii

Mulțumim pentru răspuns!Persoanele cu profilul tău sunt interesate de următorul material:

Află cum poți simplifica procesele de resurse umane, repetitive și consumatoare de timp folosind tehnologia. Experți în resurse umane și legislație vin cu cele mai bune sfaturi.

Vezi detalii

RECOMANDARE

Ghid pentru alegerea unui soft de HR

Alegerea unui soft pentru HR poate fi ușoara, dacă urmezi pașii corecți! Descarcă ghidul GRATUIT!

[contact-form-7 id="34766" title="Pop Up Ghid Soft (Recomandare)"]

Mulțumim pentru răspuns!Persoanele cu profilul tău sunt interesate de urmatorul material:

Ghid pentru alegerea unui soft de HR

Alegerea unui soft pentru HR poate fi ușoara, dacă urmezi pașii corecți! Descarcă ghidul GRATUIT!

[contact-form-7 id="34767" title="Pop Up Ghid Soft (Multumim)"]