ColorfulHR Logo
INCEARCA GRATUIT
HR CEO manageri

Beneficii motivante pe care le poti oferi angajatilor tai

de Badana Iulia | July 11, 2018

Actualizat Ianuarie 2020

Ce beneficii trebuie sa le oferi angajatilor tai pentru a le mari productivitatea?

In ziua de azi, daca incerci sa tii angajatii multumiti doar printr-un salariu decent si o asigurare medicala, vei intampina dificultati. Un job care nu ofera beneficii in plus pur si simplu nu este privit ca un job de lunga durata. Angajatului i se inoculeaza rapid ideea ca „in alta parte e mai bine”, iar compania ta are de suferit prin faptul ca nu poate mentine o echipa stabila.

De aceea, beneficiile acordate angajatilor au devenit un standard pentru orice companie considerata de succes.

Motivarea si fidelizarea angajatilor

Motivarea se refera la incurajarea si recompensarea corecta a performantelor unui angajat. Scopul acestei actiuni este cresterea productivitatii angajatului sau chiar si mentinerea acesteia la un standard inalt.

Conform unui studiu citat de Washington Post, doar 13% din angajatii din lume chiar vin la serviciu din placere. Insa, daca angajatul va fi motivat, atunci se va simti apreciat, nu va percepe jobul ca pe o corvoada, va fi mai determinat sa se ridice in fiecare dimineata din pat si se va mobiliza mai usor atunci cand va intampina obstacole.

Motivarea nu se face insa doar cu beneficii extra-salariale. Desi ele au un rol important, un manager bun va sti sa-si motiveze subalternii prin atitudine. Incurajarea, sustinerea verbala si mentinerea unui mediu de lucru placut sunt un prim pas pentru a face angajatul sa simta ca face intr-adevar parte dintr-o echipa.

In mod logic, fidelizarea este dependenta de motivare. Un angajat complet motivat nu va dori sa-si schimbe locul de munca. Aici intervine insa concurenta fireasca dintre companii, iar beneficiile aduse angajatilor te pot ajuta adesea sa-ti pastrezi angajatii de top.

Cum construiesti o strategie de bonificatii oferite angajatilor

Desigur, aceasta lista de beneficii oferite angajatului trebuie atent planificata de management si de resursele umane. In alegerea tipurilor de recompense extra-salariale puse la dispozitie angajatilor tai, trebuie sa ai in vedere:

  • Nivelul valoric al beneficiilor – Trebuie sa tii cont de numarul total de angajati, de costul fiecaruia si, in final, de costurile implicate de beneficiile extra-salariale. Conform capital.ro, beneficiile extra-salariale oferite de firmele romanesti pot ajunge si la 12% din venitul anual al angajatilor. De asemenea, trebuie sa tii cont de facilitatile fiscale si in ce masura beneficiile sunt sau nu impozabile.
  • Cine ar trebui sa primeasca beneficiile – Angajatii ar trebui sa primeasca beneficii egale indiferent de functie, cel putin daca ne referim la bonusurile care nu au legatura directa cu jobul lor.
  • Ce beneficii ar trebui sa oferi – Pentru a raspunde la aceasta intrebare trebuie sa analizezi foarte atent profilurile angajatilor tai. Trebuie sa tii cont de varsta lor, background-ul social si nevoile lor personale. Anumite beneficii ar putea sa nu fie satisfacatoare pentru anumite categorii de oameni. De exemplu, nu are rost sa dai unor angajati abonamente de sala daca ei sunt mai degraba interesati de vouchere pentru vacante.


Beneficii suplimentare pentru angajati 

E de la sine inteles ca un angajat motivat va fi mai productiv si, implicit, mai profitabil pentru companie. Fidelizarea (sau loializarea) este de asemenea importanta, in special pentru angajatii cheie – cei care detin sau au dobandit un set de skill-uri importante pentru organizatie. Daca acesti angajati au trecut prin traininguri platite de firma, atunci cu atat mai important este sa-ti protejezi investitia.

Beneficiile salariale pot face angajatii mai putin susceptibili la ofertele concurentei. Este foarte important sa intelegi profilul psihologic al angajatului pentru a determina ce bonusuri ii aduc o satisfactie la care nu ar vrea sa renunte. Spre exemplu, daca o companie concurenta i-ar face angajatului o oferta salariala mai mare, poate ca el ar refuza-o pentru ca ar considera mai important avantajul masinii de serviciu pe care tu i-o pui la dispozitie.

Fidelizarea te ajuta sa controlezi mai bine fluctuatia de personal din compania ta. Aceasta se refera la numarul de angajati care aleg sa deminisioneze (nu se iau in calcul concedierile). Conform zf.ro, o fluctuatie „sanatoasa” trebuie sa varieze intre 20 si 30%. Daca depaseste aceste valori, productivitatea firmei va scadea automat, atat din cauza plecarii angajatilor cu experienta, cat si din cauza timpului consumat pentru instruirea noilor angajati. In acelasi timp, o fluctuatie care atinge o valoare apropiata de 0% inseamna lipsa fortei proaspete de munca si poate cauza stagnare.

Beneficiile extra-salariale pe care le poti oferi unui angajat

Beneficiile extra-salariale se pot incadra in doua mari categorii: beneficii materiale si beneficii non-materiale.

Beneficiile materiale

Aceste beneficii se refera la bonusurile materiale primite de angajat, fie la facilitarea accesului unui angajat la anumite bunuri si servicii. Beneficiile cele mai des folosite de catre angajatori sunt:

  • Bonusuri si prime – Aceste recompense nu sunt oferite lunar angajatului, ci in urma unor performante deosebite (primele de merit) sau cu ocazia anumitor sarbatori (primele de sarbatori). In aceasta categorie intra si al 13-lea salariu. Primele pot fi acordate in bani, bunuri sau prin tichete cadou. Acestea nu sunt supuse impozitului pe venit si contributiilor sociale daca se incadreaza in suma de 150 de lei si sunt acordate cu ocaziile mentionate la art. 76 alin. 4 din Codul Fiscal.
  • Tichetele de masa –  Reprezinta un bonus lunar pe care angajatul il poate cheltui pentru a-si cumpara alimente. Chiar daca unii angajati vor prefera un salariu net mai mare in locul bonurilor, foarte multi le apreciaza deoarece ii ajuta sa-si gestioneze mai bine venitul.
  • Asigurari medicale si de viata – Asigurarile reprezinta unul dintre cele mai des intalnite beneficii extra-salariale. Este important pentru angajat sa stie ca iti pasa de sanatatea lui. In acest sens, este recomandat sa oferi abonamente la clinici private. Pachetele cele mai apreciate sunt cele care ofera si servicii de stomatologie.
  • Primele de vacanta – Toti angajatii isi doresc sa calatoreasca si pun adesea bani deoparte tocmai in acest scop. Cu siguranta vor aprecia o prima care ii va ajuta sa reduca aceste cheltuieli. Iar tu vei aprecia niste angajati care se intorc la birou cu „bateriile incarcate”, mai productivi si cu un bagaj cultural imbogatit.
  • Abonamente la sali de sport – Salile de sport nu contribuie doar la imbunatatirea sanatatii angajatului, dar si la cresterea increderii in sine. Exercitiul fizic ii imbunatateste gandirea si il face sa se simta mai confortabil in corpul sau.
  • Pensii private – Ca si in cazul asigurarilor de viata, contributia la pensia lui privata este un mod bun prin care ii arati angajatorului ca iti pasa de viitorul lui.
  • Reduceri la produsele companiei – Aceasta este o metoda buna prin care indemni angajatii sa-si culeaga in mod direct roadele muncii lor, reducandu-le in mod vizibil cheltuielile.
  • Reduceri in anumite retele – Un beneficiu pe care din ce in ce mai multi angajatori il aplica il reprezinta reducerile la diverse servicii precum restaurante, librarii, sali de cinematograf. Aceste bonusuri ii ajuta pe angajati sa-si gestioneze mult mai bine timpul liber.
  • Masina de serviciu – Prin masina de serviciu nu doar ii facilitezi angajatului transportul pana la locul de munca, dar ii oferi si un oarecare statut. Sigur, nu toti angajatii se vor bucura de avantajul unei masini de serviciu, fie pentru faptul ca nu au carnet, fie pentru ca pot considera traficul un factor de stres in plus. Pentru ei exista decontarea abonamentului la transportul in comun.
  • Telefonul de serviciu – Printr-un telefon ii oferi salariatului un mijloc permanent de comunicare cu firma ta si il lasi sa se bucure de toate functiile unui smartphone performant.
  • Masa la birou – Sunt destule companii care le ofera angajatilor o masa gratis pe zi. Majoritatea birourilor le pun la dispozitie fructe sau diverse gustari bio pentru a le asigura o dieta sanatoasa.

Beneficiile non-materiale

Desi multe dintre aceste beneficii pentru angajati implica anumite costuri pentru angajator, ele ofera angajatilor avantaje care tin mai degraba de confortul sau de dezvoltarea lor profesionala si personala.

  • Program flexibil – Nu toti angajatii functioneaza in parametri normali daca se trezesc zilnic la ora 7 pentru a ajunge la birou. Nu fi strict cu intarzierile sau, alternativ, lasa-i sa-si aleaga singuri programul. Atat timp cat ei isi fac treaba mai bine, nu vei avea decat de castigat.
  • Zile suplimentare de concediu – Aceste zile suplimentare se acorda, de obicei, in functie de vechimea angajatului. De asemenea, poti acorda zile suplimentare ca bonus pentru performante deosebite.
  • Work from home – Cu ajutorul tehnologiilor de azi multi angajati au nevoie doar de acces la internet pentru a accesa de oriunde documentele in care trebuie sa lucreze. Un studiu citat de Harvard Business Review arata ca lucrul de acasa ii face pe multi salariati mai fericiti si mai performanti. Desigur, domeniul de activitate este si el un factor important care te va ajuta sa decizi daca acest beneficiu reprezinta o solutie cu adevarat practica.
  • Pet friendly office – Odata ce iti iei un animal de companie, acesta devine o parte foarte importanta a vietii tale. Multe discutii dintre colegi se invart in jurul pozelor si clipurilor cu pisica sau catelul fiecaruia. O metoda excelenta de a destinde atmosfera in birou este sa lasi angajatii sa-si aduca, din cand in cand, animalele de companie. Evident, trebuie sa te asiguri ca restul angajatilor nu au anumite alergii, ca animalele nu sunt agresive si sa ca nu vor provoca pagube. Daca reusesti sa faci insa un plan stabil, un birou „pet friendly” va imbunanati considerabil comunicarea intre angajati.
  • Ore dedicate unui proiect personal – Adesea trebuie sa arati angajatului ca iti pasa nu doar de performanta sa de la birou, ci si de timpul sau liber. Incurajeaza-i sa-si urmeze pasiunile din afara programului. Poate un angajat canta intr-o trupa, altul poate scrie o carte sau poate au diverse afaceri personale. Acorda-le cateva ore necesare pentru a se ocupa si de astfel de activitati. Cu siguranta nu vor vrea sa se indrepte spre un loc de munca cu program mai strict, chiar daca e mai bine platit.
  • Cursuri si traininguri de dezvoltare – Aceste cursuri nu trebuie sa fie neaparat legate de jobul angajatului. Multe companii ofera tuturor salariatilor posibilitatea de a participa la cursuri de design, programare, limbi straine etc. Ii oferi angajatului sansa sa faca lucruri diferite si poate chiar sa obtina un post mai bun si mai satisfacator in compania ta. Nu uita ca fluctuatia de personal nu trebuie sa ajunga la valoarea de 0%.
  • Masaj la birou – Relaxarea este importanta pentru angajatii tai, iar un program de masaj la birou ii va ajuta sa se destinda in zilele stresante.
  • Sali de entertainment la birou – Din cand in cand, angajatii au nevoie sa se detaseze putin de task-urile lor si pur si simplu sa-si ocupe creierul cu altceva. Un mod bun de a le mentine mintea activa este jocul. Amenajeaza o sala speciala unde poti instala o masa de biliard, o masa de fussball, sau chiar un televizor cu un PlayStation. Poti scurta putin ziua de munca prin organizarea unei seri de film, o data pe luna.

  • Beneficii iesite din comun oferite de marile companii

    In continuare iti vom prezenta pe scurt ce beneficii mai putin comune ofera angajatorii creativi ai unor mari companii.

        • Netflix ofera angajatilor un an de concediu de maternitate si paternitate.
        • Cei de la Salesforce isi platesc angajatii pentru a depune 7 zile de munca voluntara pe an. „Munca voluntara platita” poate suna ca un oximoron, dar astfel angajatii scapa de rutina si isi dezvolta spiritul civic.
        • Twitter le ofera angajatilor sesiuni de acupunctura si cursuri de comedie improvizationala.  
        • Platforma de comunicare in cloud, Twillio, le ofera salariatilor cate un Kindle si 30 de dolari pe luna pentru a cumpara carti.
        • Vaduvii angajatilor Google primesc 50% din salariul decedatului pentru o perioada de 10 ani.  
        • Cei de la Facebook ofera internilor lor locuinte intr-un campus si platesc toate costurile de transport.

      Retine ca oricat de mare ar fi salariul unui angajat, beneficiile sunt cele care te vor ajuta sa imbunatatesti substantial relatia cu el. Tine cont de nevoile lui si ofera-i un pachet de beneficii adresat nu doar nevoilor, ci care sa reprezinte si imaginea companiei tale.

Fii la curent cu ultimele noutati in Business si HR!

Daca esti antreprenor, manager sau specialist HR, nu trebuie sa ratezi cele mai utile informatii pentru a creste o echipa productiva si multumita!

Daca ti-a placut articolul, lasa-ne o parere.
Average rating: 3.21
Colorful.hr
Software in Cloud pentru un HR inteligent, ce te ajuta sa trimiti automat comunicarile catre Revisal.

Descopera colorful.hr

Software in Cloud pentru un HR inteligent

  • Salarizare: soft calcul salarii, Revisal automat
  • Pontaj electronic si gestiune concedii
  • Administrare de personal
  • Rapoarte si statistici HR
  • Dosarul electronic al angajatului
  • Recrutare angajati si management personal
Vezi detalii
Articole Similare

RECOMANDARE

Webinar Legislație

Află cum poți simplifica procesele de resurse umane, repetitive și consumatoare de timp folosind tehnologia. Experți în resurse umane și legislație vin cu cele mai bune sfaturi.

Vezi detalii

Mulțumim pentru răspuns!Persoanele cu profilul tău sunt interesate de următorul material:

Află cum poți simplifica procesele de resurse umane, repetitive și consumatoare de timp folosind tehnologia. Experți în resurse umane și legislație vin cu cele mai bune sfaturi.

Vezi detalii

RECOMANDARE

Ghid pentru alegerea unui soft de HR

Alegerea unui soft pentru HR poate fi ușoara, dacă urmezi pașii corecți! Descarcă ghidul GRATUIT!

[contact-form-7 id="34766" title="Pop Up Ghid Soft (Recomandare)"]

Mulțumim pentru răspuns!Persoanele cu profilul tău sunt interesate de urmatorul material:

Ghid pentru alegerea unui soft de HR

Alegerea unui soft pentru HR poate fi ușoara, dacă urmezi pașii corecți! Descarcă ghidul GRATUIT!

[contact-form-7 id="34767" title="Pop Up Ghid Soft (Multumim)"]