Atrage atentia recrutorilor. Sfaturi pentru optimizarea profilului de Linkedin si CV-ului
Daca esti in cautarea unui loc de munca, este bine sa fii in pas cu tendintele si cerintele actuale, pentru a-ti maximiza sansele de a-ti gasi jobul potrivit pentru tine. Inscierea pe platformele de specialitate si atentia acordata completarii unui CV pot fi atribute hotaratoare pentru viitorul tau.
Este esential sa intelegi puterea platformelor profesionale, precum Linkedin, ca instrument de management al carierei, nu doar pentru a-ti cauta un job, ci si pentru a atrage atentia recrutorilor si companiilor care cauta candidati. Prin urmare trebuie sa cunosti cele mai eficiente modalitati pentru a-ti crea un profil de linkedin optimizat, deoarece majoritatea recrutorilor folosesc aceasta platforma pentru a gasi potentiali candidati.
Cum sa ai un profil de Linkedin optimizat?
-
Asigura-te ca ai un headline relevant pentru experienta ta si jobul pe care il cauti.
Sectiunea de cautare a linkedin functioneaza pe baza de cuvinte cheie. Iar recrutorii cauta potentiali candidati folosind acele cuvinte cheie. Headline-ul pe care l-ai setat pe Linkedin (adica titlul, pozitia pe care o ocupi in prezent) este definitorie in a convinge pe cineva sa dea click pe profilul tau. Este o rezumare a branding-ului tau personal, de aceea trebuie sa fie atractiv, clar si concis si sa reflecte ceea ce faci si ceea ce poti face. Are o limita de caractere, prin urmare, e necesar sa utilizezi spatiul eficient pentru a te vinde.
In cazul in care iti doresti o anumita pozitie, include neaparat in headline numele acelei pozitii. Creeaza cuvintele sau expresiile care subliniaza locurile de munca pe care le vizezi si asigura-te ca folosesti cuvinte cheie, asa incat sa fie in permanenta personalizat.
-
Alege o fotografie de profil profesionala.
A avea o fotografie de profil pe Linkedin este o modalitate excelenta de a-ti imbunatati profilul, oferind o impresie pozitiva celor care vad detaliile. De asemenea, o fotografie iti ofera mai multa credibilitate in ochii unui recrutor, pentru ca denota un profil complet si activ. Asadar, prezinta-te ca profesionistul care vrei sa fii!
-
Seteaza-ti profilul „open to work” si spune ce rol cauti.
Linkedin contine functii prin care ii poti informa doar pe recrutori ca esti deschis la noi oportunitati, fara a le face evident prin intermediul profilului tau. Acest lucru te ajuta daca esti angajat in prezent si nu doresti ca angajatorul tau actual sa stie ca esti in cautarea unui nou job. Pentru a-ti seta profilul ca „open to work”, du-te pe pagina ta linkedin si apasa pe butonul albastru „Open to”/„Deschis pentru” din prima sectiune a profilului.
-
Asigura-te ca ai un profil completat 100%.
Este important sa te asiguri ca profilul tau este cat mai complet. Linkedin te anunta in ce stadiu este profilul tau si iti va sugera, de asemenea si alte aspecte care ar putea fi analizate. Incearca sa subliniezi rezultatele, in loc de o lista lunga de responsabilitati la descrierea fiecarui loc de munca, pentru a face din profilul tau unul cat mai atractiv.
-
Construieste-ti reteaua.
Conecteaza-te permanent cu oameni din domeniu si cu recrutori care se afla la companiile unde ti-ai dori sa lucrezi. Alatura-te grupurilor adecvate si adauga observatii profesionale despre ceea ce spun altii. Posteaza stiri relevante din domeniul tau. Cu cat reteaua ta este mai mare, cu atat ai mai multe sanse de a intra in legatura cu angajatorii si liderii din domeniul de interes.
-
Sectiunea de „about”
Trebuie sa fie scurta, la obiect si bine structurata. Concentreaza-te in a-i arata celuilalt ce-i oferi mai degraba decat cine esti tu.
-
Experienta si realizari
Descrie experienta de la fiecare job, cu accent pe plus-valoarea pe care ai adus-o, pe rezultatele, reusitele si initiativele tale. Adauga si responsabilitatile exacte din proiecte.
Istoricul tau de angajare va spune daca indeplinesti standardele si cerințele recrutorilor sau nu. Realizarile bine scrise si lista de proiecte vor functiona eficient in cresterea competitivitatii tale in ochii recrutorilor din Linkedin. De la un anumit nivel, mai ales daca concurezi pe posturi de management, sunt mai relevante obiectivele atinse, costuri eficientizate si reusitele decat responsabilitatile in sine.
-
Alte secțiuni si sfaturi
Completeaza cu atentie si celelalte sectiuni din Linkedin, cum ar fi certificari, limba, cursuri, activitati de voluntariat, daca exista.
Solicita unor profesori de la facultate sau oamenilor cu care ai lucrat sa iti scrie recomandari pe profil. Poti adauga si aptitudini sau competente – fie ele soft skills sau hard skills – pe profil si, din nou, iti poti ruga fosti colegi de echipa sa te recomande pentru acele aptitudini sau competente.
Scrie o postare in care spui ce rol cauti si roaga-ti contactele, oamenii de HR cunoscuti sa distribuie anuntul tau si sa te recomande in reteaua lor de cunostinte, atat pe Linkedin cat si in afara lui.
Cum redactam un CV pentru a face cea mai buna impresie?
Pe langa platformele profesionale nu trebuie sa uitam si importanta CV-ului in procesul de angajare. Acesta include informatii despre antecedentele si calificarile tale si ar trebui sa comunice angajatorilor cele mai importante si relevante informatii despre tine. Pentru a fi in atentia lor, pe langa a sti ce trebuie sa contina un CV va fi necesar sa fii atent la cateva detalii.
- Sa alegi un format simplu, neincarcat, cu un design atractiv: marcheaza sectiunile, lasa spatiu acolo unde este cazul.
- Structureaza informatia in avantajul tau, evidentiaza realizarile si obiectivele atinse si nu sarcinile. De asemenea, mentioneaza ce softuri stii sa utilizezi, ce cursuri ai mai facut, specializari.
- Folosește cuvinte cheie – de multe ori recrutorii folosesc soft-uri de tip ATS pentru screening-ul CV-urilor. Pentru aceasta, trebuie sa utilizezi cuvinte-cheie relevante din domeniul tau de activitate pe care ATS sa le poata identifica. Astfel de cuvinte le poti gasi cautand job-uri asemanatoare cu pozitia pe care o doresti si identificand cuvintele-cheie comune folosite. Asigura-te ca le incluzi in CV-ul tau.
- Pastreaza o lungime adecvata (nu mai mult de doua pagini)
Esti gata sa te faci remarcat?
Alocand timp pentru optimizarea profilului de Linkedin dar si a CV-ului este o modalitate excelenta de a atrage atentia fie a unui recrutor, fie a unui nou potential angajator sa te gasesca printre miile de candidati. Informatii utile care sa te ajute sa fii la curent cu noile tendinte la gasesti si pe colorful.hr, iar daca inca esti in cautarea jobului perfect, te indemnam sa verifici si pagina noastra de Linkedin unde publicam pozitiile noastre vacante. Click aici ca sa vezi ce roluri avem deschise acum!
Descopera colorful.hr
Software in Cloud pentru un HR inteligent
- Salarizare: soft calcul salarii, Revisal automat
- Pontaj electronic si gestiune concedii
- Administrare de personal
- Rapoarte si statistici HR
- Dosarul electronic al angajatului
- Recrutare angajati si management personal