Ce aptitudini au nevoie angajatii ca sa nu fie inlocuiti de roboti?
Ultimii 20 de ani au fost ani ai transformarii muncii odata cu raspandirea internetului, a calculatoarelor si cu dezvoltarea masiva de solutii software. Tocmai de aceea, in continuare, dezvoltarea platformelor digitale a ajuns in ultimii ani in tot mai multe tari si la tot mai multi oameni.
In acelasi timp, tehnologia a schimbat si va continua sa schimbe si aptitudinile pe care oamenii trebuie sa le aiba si pe care angajatorii le cauta. Angajatii trebuie sa aiba acum abilitatea de a rezolva probleme complexe, de a lucra in echipa si de a se adapta in permanenta, pentru ca natura muncii se schimba constant.
In ultimii ani, de cand tehnologia a patruns masiv in toate companiile, fie ca vorbim despre productie sau despre servicii, teama cea mai mare a angajatilor si a specialistilor in resurse umane a fost aceea ca multi salariati isi vor pierde locurile de munca, prin preluarea sarcinilor lor de catre masini si calculatoare.
Banca Mondiala a facut o serie de analize si de rapoarte in ultimii ani, pentru a determina daca aceasta temere este intemeiata sau nu, daca oamenii vor fi “cuceriti” de roboti si daca tehnologia va distruge mai multe locuri de munca decat va genera.
Cel mai recent dintre ele – “World Development Report 2019” -, arata ca tehnologia va evolua si va schimba felul in care oamenii muncesc. Dar mai releva si faptul ca, desi in economiile dezvoltate, masinile si robotii au desfiintat sute de mii de locuri de munca traditionale, aceeasi dezvoltare tehnologica a ajutat la crearea altor joburi in tarile mai putin dezvoltate. Astfel, daca in economiile mari, robotii au preluat mii de sarcini de rutina de la oameni si au desfiintat multe joburi de baza, care necesita o calificare redusa, in economiile emergente, tehnologia a creat oportunitati pentru locuri de munca mai multe, mai productive si mai putin dificile pentru oameni.
Astfel, daca in tari precum Marea Britanie, SUA sau Singapore, tehnologia a preluat o serie de munci de productie si a generat o migratie a angajatilor din sectorul manufacturier in cel al serviciilor, in tarile in curs de dezvoltare, tehnologia a facut posibila crearea a mii de locuri de munca in sectorul industrial.
Concluzia cercetarii celor de la Banca Mondiala este aceea ca masinile si robotii nu vor inlocui complet oamenii, insa vor schimba radical felul in care acestia muncesc. De exemplu, muncitorii vor avea mai multe locuri de munca de-a lungul carierei, in special datorita aparitiei si expansiunii economiei de tip “gig economy” in tot mai multe domenii de activitate.
Si, cel mai important, oamenii vor trebui sa detina un set de aptitudini si competente cognitive specific umane, pe care robotii nu le vor putea avea niciodata si care vor face diferenta dintre oameni si masini, dar si dintre oameni intre ei. Cele mai importante dintre ele vor fi capacitatea de rezolvare a problemelor complexe, de a lucra in echipa, precum si aptitudinile de comunicare si argumentare. Iar softurile sofisticate de recrutare vor ajuta si in viitor companiile sa ii aleaga pe cei mai buni candidati, care detin aceste aptitudini.
Adio, diplome si scoli scumpe, bun venit, inteligenta si competente!
De mii de ani, scoala a scos omenirea din bezna si a contribuit la evolutie si la cele mai mari descoperiri, care au ajutat societatile sa evolueze spre ceea ce traim acum. In ultimele cateva sute de ani si pana in zilele noastre, detinerea unei diplome de la scoli de renume – fie ca vorbim de Harvard, Cambridge, Sorbona, Berkley sau MIT – a fost o garantie a calitatii cunostintelor pe care le aveau respectivii absolventi, care mai apoi obtineau si cele mai bune joburi in domeniile in care se pregatisera.
In ultimele decenii, lucrurile par sa se schimbe, iar startul l-au dat marii inventatori ai tehnologiei de care toata planeta se foloseste astazi. Bill Gates, care a facut posibila folosirea computerului acasa de catre fiecare dintre noi sau Michael Dell, al carui nume se gaseste pe un sfert din aparatura electronica vanduta la nivel mondial, nu au terminat niciodata studiile universitare. La fel si Steve Jobs sau Mark Zuckerberg.
Pe langa asta, cei patru au in comun faptul ca au revolutionat societatea plecand de la o idee pe care au urmat-o obsesiv si pe care au dezvoltat-o cu asiduitate, fara a avea nevoie de diplome si de recunoastere academica. Dar mai au in comun si faptul ca toti au fost studenti ai unora dintre cele mai bune universitati din America, pe care le-au parasit pentru a-si urma visul.
Concluzia este aceea ca cei mai cautati angajati ai viitorului sunt cei care vor fi suficient de inteligenti sa urmeze oricare dintre cele mai bune universitati din lume, dar care nu au nevoie de o diploma care sa le certifice inteligenta.
O diploma de facultate creeaza impresia ca ai dobandit cunostintele necesare pentru intreaga viata profesionala. Nimic mai gresit! Viitorul este al oamenilor creativi, in orice domeniu si care invata pe tot parcursul vietii. Majoritatea companiilor mari din toata lumea isi recruteaza viitorii angajati de pe bancile scolii, iar multi dintre ei nici nu mai ajung sa termine scoala. Pentru ca managerii sunt interesati de ceea ce stiu sa faca si mai putin de diplomele pe care le au in portofoliu.
Apoi, viitorul este al celor care stiu sa se miste repede, sa se adapteze si sa invete pe parcurs, al freelancer-ilor, care au inteles ca educatia nu se opreste dupa terminarea studiilor, ci ca este un proces pe viata.
Viitorul este al celor care stiu sa rezolve probleme, care au inteligenta emotionala si care stiu sa comunice si sa argumenteze. Pentru ca acestea sunt calitatile definitorii pentru rasa umana, pe care niciun robot nu le va putea invata in profunzime, oricat de bine construita si elaborata va fi inteligenta sa artificiala.
Descopera colorful.hr
Software in Cloud pentru un HR inteligent
- Salarizare: soft calcul salarii, Revisal automat
- Pontaj electronic si gestiune concedii
- Administrare de personal
- Rapoarte si statistici HR
- Dosarul electronic al angajatului
- Recrutare angajati si management personal