3 motive pentru care onboarding-ul trebuie considerat parte a procesului de recrutare
Recrutarea este considerata, in general, o etapa separata de onboarding-ul noului angajat. Sunt sarcini diferite si chiar echipe diferite in interiorul departamentului de Resurse Umane, care se ocupa de fiecare din ele. Din punctul de vedere al candidatului, experienta este insa una continua, de la recrutare la onboarding.
Schimbarea de perspectiva ridica o problema interesanta: onboardingul poate fi considerat o parte a recrutarii. Atunci cand primeaza experienta la angajare a candidatului, considerata cruciala pentru a asigura retentia si productivitatea acestuia, recrutarea nu trebuie sa se incheie cu angajarea.
Atunci cand onboarding-ul angajatului este strans legat de recrutare, experienta candidatului este unitara si pozitiva. Organizatia care reuseste sa lege intre ele aceste etape, in aparenta diferite, poate sa realizeze beneficii importante, precum:
- Economii de timp si bani – specialistii din HR implicati in recrutarea si onboardingul unui candidat se pot coordona in ceea ce priveste aspecte precum documentele necesare sau pasii urmatori ai candidatului, pentru a evita, spre exemplu, ca unele documente sa fie completate de mai multe ori
- “Hartogaria” este redusa – un singur loc in care se urca, se descarca si se centralizeaza documentele candidatului poate fi folositor tuturor oamenilor de HR implicati in acest proces
- Cresti retentia angajatilor – un candidat care a avut o experienta confortabila de-a lungul recrutarii si onboarding-ului este mai productiv si mai bine integrat, asa ca sunt sanse mai mici sa plece la scurt timp dupa angajare.
Cum aduci laolalta recrutarea si onboarding-ul atunci cand acestea sunt realizate de specialisti diferiti din departamentul de Resurse Umane? Si in acest caz, tehnologia este cea care poate sa uniformizeze procesele, sa le armonizeze, si sa eficientizeze munca tuturor.
Tehnologia poate sa fie de ajutor pentru o experienta a candidatului unitara de-a lungul tuturor etapelor de angajare: de la comunicarea datelor de test si interviu, la incarcarea CV-ului si pana la contractele de angajare si statul de plata. O eficienta sporita a proceselor, obtinuta prin automatizare, poate sa duca la economii importante, precum cele realizate atunci cand se reduce cantitatea de hartie consumata in decursul recrutarii, angajarii si onboardingului.
Utilizarea unei platforme precum colorful.hr poate sa ajute recrutorii sa se concentreze pe aspectul „uman” al muncii de HR, in loc de dosare. Recrutarea, managementul documentelor si onboarding-ul sunt module ale aceleiasi platforme de HR, care ajuta oamenii de HR sa ofere o experienta placuta si unitara candidatilor.
- Recrutarea – se face transparent, prin integrare la site-urile de recrutare unde se pot publica oferte de job si monitoriza aplicantii. Candidatii cei mai valorosi sunt pastrati in baza de date, cu toate detaliile necesare selectiei: feedback-ul recrutorilor, rezultatele testelor, datele de contact.
- Documentele – gasesti si incarci rapid toate dosarele angajatilor. Aplicatia ofera acces la actele de identitate si de studii ale angajatului, si este stocata in siguranta, in Cloud.
- Onboarding – asistentul virtual IRIS creste autonomia noilor angajati si este disponibil 24 de ore, 7 zile pe saptamana. IRIS poate fi antrenat sa automatizeze procesele de resurse umane care le consuma mult timp specialistilor din departamentul HR.
Afla mai multe si despre celelate module ale platformei colorful.hr care te ajuta sa recrutezi si sa integrezi rapid noii angajati, de la spatiul personal al angajatului, la accesibilitatea trainingurilor si platformele de colaborare si comunicare!
Descopera colorful.hr
Software in Cloud pentru un HR inteligent
- Salarizare: soft calcul salarii, Revisal automat
- Pontaj electronic si gestiune concedii
- Administrare de personal
- Rapoarte si statistici HR
- Dosarul electronic al angajatului
- Recrutare angajati si management personal