ColorfulHR Logo
INCEARCA GRATUIT

Responsabilitate sociala fara costuri – 3 cai de implicare sociala pentru companii

de Colorful.hr | February 20, 2013

Posibilitati exista, nevoi sunt nenumarate, oameni carora cu cateva gesturi marunte le putem schimba viata sunt, din pacate, prea multi.

Observam in jurul nostru din ce in ce mai multe persoane dispuse sa ajute, dornice sa ofere, sa se implice, sa schimbe ceva. Nu credem ca este un curent, nici ceva ce-ti propui sa faci, cu atat mai putin ceva catre care tinzi, este ceva care porneste cat se poate de firesc din fiecare dintre noi si este o sansa care ni se ofera, si spunem sansa pentru ca intoarce nebanuite satisfactii.

Ne amintim de cei care au nevoie de ajutorul nostru de obicei in preajma sarbatorilor. Putem face asta insa mult mai des si fara sa ne coste nimic. Va putem spune cel putin trei lucruri pe care le puteti face in acest sens daca sunteti salariati, liber profesionisti sau detinatori ai unui business, oricare ar fi specificul acestuia.

Puteti redirectiona 2% din impozitul pe venit catre o entitate non profit care promoveaza o cauza in care voi credeti

Daca obtineti venituri din activitati independente (PFA, profesii libere sau venituri din cedarea drepturilor de autor), din chirii sau activitati agricole, completati declaratia 200 cu datele personale si sectiunea III cu detaliile entitatii careia doriti sa-i redirectionati cei 2% din impozitul datorat.

Informatiile de care aveti nevoie pentru a completa declaratia sunt: denumirea completa a entitatii non profit, codul de identificare fiscala al acesteia si contul IBAN. Suma care reprezinta 2% din impozit nu este necesar sa fie completata, putand fi calculata si virata de catre organul fiscal. Formularul se completeaza cu majuscule, in doua exemplare din care unul ramane la contribuabil si se depune la registratura organului fiscal sau se trimite acestuia prin scrisoare recomandata.

Daca obtineti venituri din salarii veti completa, pentru redirectionarea celor 2% din impozitul pe venit, declaratia 230, cu aceleasi informatii – datele personale si detaliile entitatii nonprofit, asa cum sunt descrise mai sus.

Termenul de depunere a declaratiilor 200 si 230 este 25 mai 2013 pentru veniturile obtinute in anul 2012.

Unde puteti dona cei 2%? in primul rand trebuie sa va ganditi ce vreti sa schimbati, cum vreti sa ajutati, cu cine solidarizati. Sondajele arata ca in anii trecuti o treime dintre romanii care au ales sa redirectioneze 2% din impozitul pe venit au optat pentru unitati de cult (biserici), apoi, in proportii mai mici, pentru SMURD si alte fundatii. Puteti opta sa sustineti fundatii care promoveaza drepturile omului, drepturile animalelor, educatia, care lupta pentru constientizare si gasirea solutiilor in cazul bolilor incurabile, pentru incluziunea persoanelor cu dizabilitati. Exemple de astfel de fundatii sunt UNICEF, AIESEC, SMURD, Salvati Copiii, Copii in dificultate, Crucea Rosie, Greenpeace, Caritas, Pro Democratia, Mereu aproape, Pro vita, Renasterea, Sensiblu, Touched Romania si multe altele.

Puteti acorda sponsorizari si burse private in limita a 20% din impozitul pe profit sau 3 ‰ din cifra de afaceri

Daca aveti un business de succes si la finele perioadelor fiscale rezulta din evidentele contabile profit datorat, atunci o parte din suma pe care o veti plati oricum la bugetul de stat va putea fi redirectionata astfel: sub forma sponsorizarii, pentru sustinerea activitatii unor entitati non profit, cu respectarea prevederilor Legii nr. 34/1994 privind sponsorizarea, sau sub forma burselor private pentru sustinerea unor proiecte de educatie, cu respectarea prevederilor Legii nr. 376/2004 privind bursele private.

Puteti angaja persoane cu handicap sau achizitiona bunuri sau servicii de la unitati protejate autorizate

Daca detineti sau sunteti decision maker intr-o companie cu un numar mai mare de 50 salariati, aveti obligatia, potrivit articolului 78 din Legea 448/2006, sa angajati persoane cu handicap in proportie de 4% din efectivul de salariati. In cazul in care obligatia nu este indeplinita, puteti opta intre plata unei contributii lunare la fondul pentru persoane cu dizabilitati, egala cu jumatate din salariul minim garantat pentru fiecare persoana cu dizabilitati pe care ar fi trebuit sa o angajati sau sa achizitionati produse sau servicii de la unitati protejate autorizate.

De exemplu, o companie cu 200 salariati are obligatia sa angajeze opt persoane cu dizabilitati. Ca alternativa va plati la bugetul de stat 3.000 lei lunar sau poate achizitiona, in suma echivalenta cu contributia datorata, produse sau servicii de la unitati protejate autorizate.

Nevoia de incluziune socio-profesionala a unui tanar cu dizabilitati este aceeasi cu nevoia de integrare a fiecaruia dintre noi, poate chiar mai acuta, dar daca totusi nu puteti acorda aceasta sansa, mai puteti face ceva, aveti posibilitatea sa oferiti sprijin acestei categorii prin achizitionarea de produse sau servicii prestate de persoanele cu dizabilitati in cadrul unitatilor protejate.

Cele trei posibilitati detaliate mai sus sunt la indemana, pot fi un plus in implicarea dumneavoastra sociala sau a business-ului pe care il conduceti, va atrage parteneri cu preocupari similare, va construi imagine, dar mai ales va rasplati speranta unor oameni. Responsabilitatea sociala ar trebui sa existe aparte de faptul ca este capital de incredere si pe termen lung va face diferenta in contextul unei piete supraaglomerate.

Fii la curent cu ultimele noutati in Business si HR!

Daca esti antreprenor, manager sau specialist HR, nu trebuie sa ratezi cele mai utile informatii pentru a creste o echipa productiva si multumita!

Daca ti-a placut articolul, lasa-ne o parere.
Fii primul care lasa un review!

Colorful.hr

colorful.hr este un blog de resurse umane care prezinta cele mai noi informatii din domeniul HR si care documenteaza provocarile si tendintele din industrie. Continutul de pe colorful.hr este actualizat saptamanal si abordeaza subiecte de interes pentru profesionistii HR, manageri si CEO, dar si pentru angajati sau cei pasionati de domeniul resurselor umane.
Daca vrei sa fii la curent cu noutatile din domeniul resurselor umane sau daca vrei sa primesti invitatii la webinariile de HR si de legislatie pe care le organizam, aboneaza-te la newsletterul colorful.hr

Descopera colorful.hr

Software in Cloud pentru un HR inteligent

  • Salarizare: soft calcul salarii, Revisal automat
  • Pontaj electronic si gestiune concedii
  • Administrare de personal
  • Rapoarte si statistici HR
  • Dosarul electronic al angajatului
  • Recrutare angajati si management personal
Vezi detalii
Articole Similare

RECOMANDARE

Webinar Legislație

Află cum poți simplifica procesele de resurse umane, repetitive și consumatoare de timp folosind tehnologia. Experți în resurse umane și legislație vin cu cele mai bune sfaturi.

Vezi detalii

Mulțumim pentru răspuns!Persoanele cu profilul tău sunt interesate de următorul material:

Află cum poți simplifica procesele de resurse umane, repetitive și consumatoare de timp folosind tehnologia. Experți în resurse umane și legislație vin cu cele mai bune sfaturi.

Vezi detalii

RECOMANDARE

Ghid pentru alegerea unui soft de HR

Alegerea unui soft pentru HR poate fi ușoara, dacă urmezi pașii corecți! Descarcă ghidul GRATUIT!

[contact-form-7 id="34766" title="Pop Up Ghid Soft (Recomandare)"]

Mulțumim pentru răspuns!Persoanele cu profilul tău sunt interesate de urmatorul material:

Ghid pentru alegerea unui soft de HR

Alegerea unui soft pentru HR poate fi ușoara, dacă urmezi pașii corecți! Descarcă ghidul GRATUIT!

[contact-form-7 id="34767" title="Pop Up Ghid Soft (Multumim)"]