ColorfulHR Logo
INCEARCA GRATUIT

Cum de angajatii optimisti se descurca mai bine in situatii de criza

de Colorful.hr | November 16, 2017

Optimisti vs. Pesimisti – un subiect care preocupa tot mult in ultima vreme deopotriva departamentele de HR din companiile antreprenoriale si multinationale. “Nu pot schimba directia vantului, insa imi pot ajuta panzele astfel incat sa ajung intotdeauna la destinatia dorita”, spunea indragitul cantaret american de country Jimmy Dean. Acest citat descrie perfect imaginea unei persoane optimiste in societatea actuala.

Optimismul este o trasatura de personalitate, care te indeamna sa cauti si sa gasesti solutii la orice problema, sa accepti provocari, sa vezi partea plina a paharului atat in viata personala, cat si la serviciu. Optimistii tind sa aiba asteptari pozitive in mai multe aspecte ale vietii, in timp ce pesimistii nu vad totul chiar atat de roz, fiind mai inclinati spre negativism.

Persoanele optimiste nu se lasa pana nu gasesc o solutie atunci cand ceva nu merge conform planului, pentru ca nu se lasa descurajate, au incredere in capacitatea lor de a trece peste orice esec. De asemenea, exista cercetari care sugereaza ca persoanele optimiste se bucura de o stare de sanatate mai buna atat in ceea ce priveste sanatatea fizica (exista cercetari care sugereza ca optimismul are efecte benefice asupra sanatatii cardiovasculare si asupra imunitatii), cat si sanatatea mentala, ca au o speranta de viata mai mare, dar si ca au rezultate mai bune la munca.

Potrivit profesorului Martin Seligman, cunoscut si ca parintele psihologiei pozitive, persoanele optimiste vad orice eveniment neplacut ca fiind trecator, pe cand pesimistii au tendina sa creada ca situatiile de criza vor dura mult.

Optimistii gestioneaza mai bine stresul

In conditii de stres, angajatii optimisti au tendinta sa faca fata mai bine situatiei, pentru ca atitudinea pozitiva le ofera un scut de protectie impotriva anxietatii. Aceste persoane au tendinta de a privi totul cu incredere, se antreneaza pentru gasirea unei solutii, fiind eficiente in situatiile care implica stres.

Un studiu efectuat la Departamentul de Psihologie al Universitatii Concordia din Canada a demonstrat ca nivelul de cortizol, hormonul stresului, este mai stabil in cazul persoanelor optimiste aflate in contexte stresante, in comparatie cu situatia in care se afla persoanele pesimiste in aceleasi contexte. In urma cercetarii la care au participat 135 de adulti in varsta de peste 60 de ani care au fost evaluati timp de 6 ani, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca, in cazul optimistilor, nivelul de cortizol nu creste semnificativ in zilele stresante, in timp ce la pesimisti tindea sa fie mai crescut decat in zilele linistite. Participantilor la studiu li s-a cerut sa spuna daca se considera optimisti sau pesimisti si le-au fost recoltate probe de saliva pentru a masura nivelul cortizolului, de cinci ori pe zi, timp de mai multe zile, in perioade diferite. De asemenea, oamenii erau intrebati si de cate ori s-au simtit stresati pe parcursul unei anumite zile.

Cum se comporta angajatii optimisti:

– Nu se tem sa expuna idei noi, sunt persoane creative, au initiative;

– Vad totul intr-o lumina pozitiva, cred ca orice este posibil atat timp cat esti dispus sa muncesti pentru a obtine acel lucru;

– Ii pot motiva pe cei din echipa;

– Au capacitatea de a trece mai usor peste situatiile stresante si peste un esec, de orice natura ar fi el;

– Cer ajutorul in momentul in care se afla intr-o situatie dificila, sunt cooperativi si lucreaza bine in echipa;

– Atunci cand apare un proiect nou sau o oportunitate de a avansa in cariera, angajatii optimisti sunt mai tentati sa se angajeze intr-o noua aventura, spre deosebire de pesimisti, care sunt mai rezervati, fac mai multe calcule si analizeaza mai mult lucrurile pana cand se decid asupra unui lucru.

Optimismul este de ajutor si in timpul interviurilor de recrutare, pentru ca ii face pe participanti sa fie mai increzatori. Totodata, persoanele optimiste se remarca si prin faptul ca au sanse sa isi gaseasca mai repede un job in cazul in care raman fara serviciu. Isi updateaza repede CV-urile, folosesc retelele de socializare, isi suna prietenii, cauta oportunitati, spre deosebire de pesimisti carora le ia mai mult sa inceapa cautarea, sunt mai lipsiti de entuziasm si se tem de esec.

Fii la curent cu ultimele noutati in Business si HR!

Daca esti antreprenor, manager sau specialist HR, nu trebuie sa ratezi cele mai utile informatii pentru a creste o echipa productiva si multumita!

Daca ti-a placut articolul, lasa-ne o parere.
Fii primul care lasa un review!

Colorful.hr

colorful.hr este un blog de resurse umane care prezinta cele mai noi informatii din domeniul HR si care documenteaza provocarile si tendintele din industrie. Continutul de pe colorful.hr este actualizat saptamanal si abordeaza subiecte de interes pentru profesionistii HR, manageri si CEO, dar si pentru angajati sau cei pasionati de domeniul resurselor umane.
Daca vrei sa fii la curent cu noutatile din domeniul resurselor umane sau daca vrei sa primesti invitatii la webinariile de HR si de legislatie pe care le organizam, aboneaza-te la newsletterul colorful.hr

Descopera colorful.hr

Software in Cloud pentru un HR inteligent

  • Salarizare: soft calcul salarii, Revisal automat
  • Pontaj electronic si gestiune concedii
  • Administrare de personal
  • Rapoarte si statistici HR
  • Dosarul electronic al angajatului
  • Recrutare angajati si management personal
Vezi detalii
Articole Similare

RECOMANDARE

Webinar Legislație

Află cum poți simplifica procesele de resurse umane, repetitive și consumatoare de timp folosind tehnologia. Experți în resurse umane și legislație vin cu cele mai bune sfaturi.

Vezi detalii

Mulțumim pentru răspuns!Persoanele cu profilul tău sunt interesate de următorul material:

Află cum poți simplifica procesele de resurse umane, repetitive și consumatoare de timp folosind tehnologia. Experți în resurse umane și legislație vin cu cele mai bune sfaturi.

Vezi detalii

RECOMANDARE

Ghid pentru alegerea unui soft de HR

Alegerea unui soft pentru HR poate fi ușoara, dacă urmezi pașii corecți! Descarcă ghidul GRATUIT!

[contact-form-7 id="34766" title="Pop Up Ghid Soft (Recomandare)"]

Mulțumim pentru răspuns!Persoanele cu profilul tău sunt interesate de urmatorul material:

Ghid pentru alegerea unui soft de HR

Alegerea unui soft pentru HR poate fi ușoara, dacă urmezi pașii corecți! Descarcă ghidul GRATUIT!

[contact-form-7 id="34767" title="Pop Up Ghid Soft (Multumim)"]